divendres, 30 de novembre del 2018

Tenim un repte 2ª PART: el naixement del nostre PROJECTE

Com explicava a l'entrada anterior un cop fet el calendari, el començàrem a usar. Cada dia giràvem una pinça i escrivíem el número del dia que era en la pinça que havíem girat. Ara bé, un bon dia el calendari va patir un accident i es va rompre i això és el que va passar quan intentàrem arreglar-lo:



Situació problemàtica: El nostre calendari de pinces s’ha romput i l’intentem arreglar. Col·loquem les pinces que estan al terra al seu lloc (ajudats pels colors) però a l’hora de col·locar les nostres fotos d’aniversaris al dia que fem anys no sabem com fer-ho.

Sorgeixen les següents hipòtesis:

D i J: Hem d’ajuntar tots els números que són iguals (agafen les fotos dels companys/es que tenen el mateix número tot i que estassin ben col·locades, ja que ells creuen que no hi estan)

Al: No és el mateix dia encara que tenguin el mateix número

S: No vol dir que faixin els anys el mateix dia

D s’enfada molt i plora quan l’ajunten amb en L perquè diu que ella no fa es anys aquell dia sinó que ella els fa el desembre.

S: podem demanar els papàs quin dia feim els anys i ho apuntam a un paperet i així ja ho podrem col·locar

D insisteix en què s’han de fer parelles i buscar altres maneres de fer-ne. Va per la classe ajuntant companys/es per alçada. Molts s’engresquen i l’ajuden.




Mestra: Idò vol dir, que n’A i n’I que tenen el mateix número, per exemple, no van néixer el mateix dia?

I: No ho sé però n’Alba és més alta que n’Iker

L confirma que no fa els anys el mateix dia que na D

A segueix dient que són dies diferents

M mira el calendari i diu que hem de continuar posant números (només tenim posat fins el dia d’avui, ja que posem el número quan girem la pinça indicant el dia en el que estem).

M: sí perquè mira (agafa el calendari de paret) i m’ensenya tots els números que hi ha.

I: alguns són més grans perquè mengen més

A: els cartellets no estan ben col.locats perquè jo faig els anys l’agost i allà posa desembre (fent referència als cartellets dels mesos que tenim col.locats davall de cada mes i que també havien caigut).

A col·loca els mesos de juny, juliol i agost al final del calendari

Mestra: què són aquests cartellets que ha col·locat n’A?

A: són els mesos d’estiu

Mestra: per on comença el calendari? Està bé com ho tenim?

A: pel gener

Mestra: i el que hem construït a la classe també? (senyala la fulla d’arbre que tenim gairebé al principi)

A coro: per la tardor!

Mestra: Així, com quedam...què passa amb els companys/es que tenen el mateix número? Fan els anys el mateix dia o no?

A: Alomillor uns fan els anys abans de les vacances de Nadal i els altres després (es refereix a dos companys que han dit que no feien els anys el mateix dia tot i tenir el mateix número i un d'ells deia que els feia el desembre per Nadal)

En aquest moment han sorgit diversos boixos/es de classe que diuen que fan els anys per Nadal i intentem identificar on esta el Nadal al nostre calendari...però ho tenim complicat i no ens en ensortim...

Mestra com que veig que no ho tenim clar voleu que ho investiguem i que sigui la nostra pregunta del projecte d’aquest curs?

A coro: Síiii!

Per, tant, així sorgeix la nostra pregunta del projecte:

SI TENIM EL MATEIX NÚMERO EN EL DIA D’ANIVERSARI, FEM ANYS EL MATEIX DIA? PER QUÈ?



Per alguns/es serà d'entrada més evident que per d'altres però per a tots/es el concepte de temps és força abstracte i, en canvi, és una cosa que els preocupa constantment "Què farem després?", "Quan serà Halloween?", "Quan faig els anys?" i de ben segur tots/es us haureu trobat en la situació de dir" Quan passin dues mans", "Quan arribi les vacances de Pasqua tu estaràs a punt de fer els anys", "Quan faixi calor faràs anys", "Primer ve X i després tu"... És a dir, buscar estratègies per fer comprensible el pas del temps. Això és el que anirem aprenent. I, no cal dir que les matemàtiques tindran un pes important en el nostre projecte ja que haurem de comptar, comparar i ordenar números, quantitats... i també treballarem amb el coneixement de nosaltres mateixos (què vol dir fer-se gran? com ho podem notar?Com ens sentim quan fem anys i tornem grans?)i també, podrem treballar les estacions i la cultura (qui es va inventar el nostre calendari? per què es divideix en mesos? n'hi ha de més tipus?), entre altres coses. Ara bé, com ja sabeu els projectes es modifiquen en funció dels interessos i les descobertes dels infants així que sabem com hem començat però no com acabarem però de ben segur que gaudirem aprenent.

I tot això, sense deixar de ser detectius i detectives!! 

En la següent entrada trobareu en què estem treballant actualment.

3 comentaris:

  1. És sorprenent veure el que heu treballat a partir d'aquest accidentat calendari!!!

    ResponElimina
  2. A saber com acaba el projecte amb les idees que tenen aquests detectius i detectives. Segur que ens sorprenen!!!

    ResponElimina